آشنایی با بیماری لثه و پریودنتال
بیماری لثه یا پریودنتال عفونت بافت هایی است که دندان های شما را در جای خود نگه می دارد. این معمولاً به دلیل عادتهای نامناسب مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ایجاد میشود که منجر به ایجاد پلاک – یک لایه چسبنده از باکتریها – روی دندانها شده و با علائمی همچون لثه های متورم، قرمز و خونریزی شروع می شود. این بیماری اگر درمان نشود، میتواند به استخوانهای اطراف لثه گسترش یابد و جویدن را دردناک کند و در بدترین موارد ممکن است دندانها لق شوند یا نیاز به کشیده شدن پیدا کنند. در این مقاله قصد داریم به نشانهها وعلل این بیماری پرداخته و در نهایت راههای درمانی آن را نشان دهیم. با بهترین دندانپزشک در تهران همراه باشید.
مقالات مرتبط: پیشگیری از تحلیل لثه
علائم بیماری لثه
لثه های سالم سفت هستند و به خوبی در اطراف دندان قرار می گیرند. رنگ لثه های سالم می تواند متفاوت باشد. ممکن است در برخی افراد از صورتی روشن تا صورتی تیره و در برخی دیگر قهوه ای باشد. علائم بیماری لثه یا بیماری پریودنتیت شامل موارد زیر میشود:
- لثه های متورم یا پف کرده.
- لثه های قرمز روشن، قرمز تیره یا بنفش تیره.
- لثه هایی که هنگام لمس آنها حساس می شوند.
- لثه هایی که به راحتی خونریزی می کنند.
- مسواکی که بعد از مسواک زدن صورتی به نظر می رسد.
- بیرون ریختن خون هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن.
- بوی بد دهان که از بین نرود.
- چرک بین دندان ها و لثه ها.
- لق شدن دندان یا از دست دادن دندان.
- جویدن دردناک
- فضاهای جدیدی بین دندان های شما ایجاد می شود که شبیه مثلث های سیاه هستند.
- لثههایی که از دندانهای شما جدا میشوند و باعث میشوند دندانهای شما بلندتر از حد معمول به نظر برسند، لثههای عقبرفته نامیده میشوند.
- تغییر در نحوه قرار گرفتن دندان های شما هنگام گاز گرفتن.
لینک مفید: دکتر بلیچینگ دندان در زعفرانیه
تعیین وقت مشاوره
علل بیماری لثه یا پریودنتال
پلاکهای دندانی اگر هر روز برداشته نشوند، میتوانند سفت شده و جرم را تشکیل دهند و این تجمع جرم دندان میتواند منجر به بیماری لثه گردد. تنها دندانپزشک یا متخصص بهداشت دندان می تواند جرم را از بین ببرد. علل متعددی برای بیماری لثه وجود دارد، اما سیگار کشیدن مهم ترین آنهاست. سایر عوامل خطر شامل تغییرات هورمونی در دختران و زنان است. بیماری های خاص مانند دیابت یا ایدز و داروهای آنها. و همچنین ژنتیک. دکتر لثه در تهران می تواند به شما در تشخیص و پیشگیری از بیماری لثه کمک کند.
تشخیص بیماری لثه
دندانپزشک می تواند بیماری پریودنتال را طی یک معاینه معمول تشخیص دهد. او به دنبال تجمع پلاک روی دندانهای شما میگردد و علائم را میپرسد. همچنین ممکن است شما را برای ارزیابی و درمان بیشتر به پریودنتیست (متخصص لثه) ارجاع دهد. دندانپزشک یا پریودنتیست شکافهای اطراف دندان شما را با استفاده از ابزاری به نام پروب پریودنتال اندازه گیری می کند. این کار به آنها میگوید چقدر استخوان اطراف دندانهایتان را از دست دادهاید. هر چه شکافها عمیق تر باشند، بیماری لثه شدیدتر است. آنها همچنین عکس های اشعه ایکس دندان را می گیرند که می تواند نشان دهد که آیا در نتیجه بیماری، لثه از دست رفته است یا خیر.
هدف اصلی درمان، کنترل عفونت است. تعداد و انواع درمان ها بسته به وسعت بیماری لثه متفاوت است. درمانها میتوانند از درمانهای غیرجراحی مانند جرمگیری و صاف کردن ریشه (تمیز کردن عمیق) و آنتیبیوتیکها تا درمانهای جراحی مانند جراحی فلپ، پیوند استخوان دندان، پیوند لثه، و بازسازی بافت هدایتشده را شامل شود.
در بیشتر موارد، با رعایت بهداشت دهان و دندان می توانید از بیماری لثه پیشگیری کنید. برخی از افراد به دلیل ژنتیک یا سایر شرایط سلامتی بیشتر در معرض بیماری لثه هستند. در این موارد، ممکن است نیاز به تمیز کردن مکرر داشته باشید.
درمان بیماری لثه یا پریودنتال
بسته به شدت بیماری شما، چندین گزینه درمانی برای درمان بیماری لثه در دسترس است:
- درمانهای غیرجراحی: در مراحل اولیه بیماری پریودنتال (لثه)، ممکن است با تمیز کردن معمول دندانها و بهبود بهداشت دهان و دندان بتوان این بیماری را بهبود بخشید. همچنین جرم گیری و روت پلنینگ شبیه به تمیز کردن روتین دندان است، اما عمیق تر از آن زیر لثه ها را نیز تمیز کرده و پلاک ها و باکتری هایی را که مسواک و نخ دندان شما نمی توانند به آنجابرسند را از بین می برد.
- درمان های جراحی: برای بیماری های لثه متوسط تا پیشرفته، درمان ها شامل جراحی فلپ، پیوند استخوان دندان، پیوند لثه و بازسازی بافت هدایت شده است. فیبرین غنی از پلاکت (PRF) و پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) حاوی فاکتورهای رشد هستند که بهبود و بازسازی بافت را تسریع میکنند.
لینک مفید: بهترین جراح لیفت لثه در تهران
اگر بیماری لثه درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
چهار مرحله بیماری لثه یا بیماری پریودنتال وجود دارد که عبارتند از:
- ژنژیویت: این بیماری در مراحل اولیه لثه است و شدت آن کمتر از پریودنتیت است. با التهاب لثه، لثههای شما قرمز و متورم میشوند، اما هنوز شروع به از دست دادن استخوان اطراف دندانهایتان نکردهاید. اگر دندان های خود را بهتر تمیز کنید و به طور منظم برای تمیز کردن به دندانپزشک خود مراجعه کنید، التهاب لثه برگشت پذیر است.
- پریودنتیت خفیف: در صورت عدم درمان، التهاب لثه به پریودنتیت خفیف تبدیل می شود. در این مرحله لثهها از دندانهایتان جدا شده و استخوانهای اطراف ان شروع به از دست رفتن میکنند. در نتیجه، شکافهای پریودنتال ایجاد خواهد شد. پلاک، جرم و باکتری در این شکافها، جایی که مسواک و نخ دندان شما نمیتوانند به آن دسترسی پیدا کنند، گیر میافتند.
- پریودنتیت متوسط: با پیشرفت پریودنتیت، استخوانهای اطراف دندانهای خود را بیشتر از دست میدهید. باکتری ها به فرسایش رباط ها و بافت های نرمی که از دندان های شما حمایت می کنند و آنها را سالم نگه می دارند، ادامه می دهند. در این مرحله ممکن است لثه های شما دردناک و حساس شوند.
- پریودنتیت شدید: هنگامی که پریودنتیت درمان نشده باقی بماند، بیماری شدیدتر می شود. با ادامه از دست دادن استخوان، دندان های شما ممکن است لق شوند و به طور بالقوه می توانند بیفتند. علاوه بر خونریزی لثه، اغلب چرک و عفونت در اطراف خط لثه شما وجود دارد که می تواند منجر به بوی بد دهان مزمن (هالیتوزیس) شود.
علاوه بر سلامت دهان و دندان، پریودنتیت می تواند منجر به تضعیف سلامت کلی بدن شود. تحقیقات ارتباط مهمی را بین سلامت دهان و سلامت کل بدن نشان می دهند. افراد مبتلا به پریودنتیت بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی، زوال عقل و سایر مشکلات جدی سلامتی هستند. برای درمان بیماری لثه به دکتر بیماری لثه در تهران مراجعه نمایید.
جلوگیری از بیماری لثه
بهترین راه برای پیشگیری از پریودنتیت یا بیماری لثه، تمیز کردن منظم دندان ها و رعایت بهداشت دهان و دندان در خانه است. افرادی که مستعد پریودنتیت یا بیماری لثه هستند ممکن است نسبت به افراد بدون بیماری لثه نیاز به تمیز کردن بیشتر دندانهای خود داشته باشند. از دندانپزشک خود بپرسید که هر چند وقت یکبار باید دندان های خود را برای حفظ سلامت دهان و دندان تمیز کنید.
لینک مفید: متخصص لمینت دندان
آنچه گفتیم…
در حالی که بیماری لثه قابل درمان نیست، با درمان مناسب قابل کنترل است. اگر بیماری لثه دارید، تشخیص و درمان به موقع می تواند به شما در مدیریت بهتر سلامت دهان و دندان کمک کند. پیشنهاد ما مراجعه به دکتر مونا کشکولی، دندانپزشک زعفرانیه و بهترین دندانپزشک زیبایی میباشد. ایشان عضو انجمن دندانپزشکان ایران بوده و خدمات متفاوتی را در زمینه های مختلف دندانپزشکی ارائه میکنند.
به عنوان نکته آخر، توجه به این نکته مهم است که بیماری پریودنتال می تواند منجر به بیماری های دیگر شود که ممکن است نیاز به درمان داشته باشد، به خصوص اگر عفونت به سایر نواحی بدن شما سرایت کند. تحقیقات ارتباط بین بیماری لثه و سایر مسائل بهداشتی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت را نشان داده است. بنابراین، حفظ سلامت دهان و دندان برای سلامت کلی شما بسیار مهم است.
مطالعه بیشتر: کامپوزیت دندان