در شرایطی زندگی میکنیم که به زیبایی صورت، همراه با لبخندی زیبا اهمیت زیادی داده میشود. یکی از این زیباییها با دندانهای مرتب و خوشرنگ و لعاب نشان داده میشود. طبق تحقیقات اخیر، کسانی که دندانهای زیبا و مرتب ندارند، اعتماد به نفس کمتری دارند.
همین مورد باعث شده تا به لطف علم دندانپزشکی، کامپوزیت دندان انجام شود. اما نکته بسیار مهمی وجود دارد و آن مراقبت از کامپوزیت دندان است که در ادامه این مطلب از مطب بهترین دندانپزشک در تهران در مورد آن صحبت خواهیم کرد. پس تا انتها همراه ما باشید.
تعیین وقت مشاوره
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت یکی از روشهای محبوب دندانپزشکی زیبایی است که ابتدا دندانپزشک رنگ مناسب برای دندانها را انتخاب کرده و سپس مطابق با لبخند بیمار بهترین شکل رزین کامپوزیت را روی دندانها فرم میدهد. در آخر، دکتر دندانپزشک اشعه را برای سفتشدن مواد و تکمیل درمان روی دندانها میتاباند.
کامپوزیت نوعی روش دندانپزشکی زیبایی است که با استفاده از متریال رزینی همرنگ دندان، رنگ دندانهای شما را سفید میکند. همچنین برای ترمیم دندانهای پوسیده با سطح تخریب کم تا متوسط، بهترین راهکار است. مواد استفاده شده در این روش بهخوبی روی دندان قرار میگیرد؛ طوری که با ساختار اصلی دندان غیر قابل تشخیص است. اگر میخواهید با انواع کامپوزیت دندان آشنا شوید مقاله لینک شده را بخوانید.
اطلاعات بیشتر: روکش پرسلن چیست؟
بایدها و نبایدهای مراقبت از کامپوزیت دندان
- اولین و مهمترین مراقبت؛ مسواکزدن
رعایت بهداشت روزانه، یکی از مهمترین مراقبتهایی است که پس از انجام کامپوزیت دندان بسیار توصیه میشود. مسواکزدن بهعنوان یکی از مهمترین مراقبتهای روزانه دندان بهحساب میآید که باید در اجرای آن نهایت دقت را داشته باشید و هیچگاه مسواکزدن را سریع و با شتاب انجام ندهید. در اینجا این سوال مطرح است که آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می شود؟
- استفاده از نخ دندان
از دیگر نکات مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان، استفاده از نخ دندان در طول شبانهروز است که موجب میشود مواد غذایی گیرکرده میان دندانها تخلیه شوند. خیلیها تصور میکنند با مسواکزدن دیگر نیازی به نخ دندان ندارند، درحالیکه برخی قسمتها از دسترس مسواک خارج است و تنها با نخ دندان تمیز میشود؛ بنابراین با کمک این ابزار مانع تجمع و فعالیت باکتریها و در ادامه جلوگیری از پوسیدگی بعد از کامپوزیت شوید.
مراجعه منظم به دندانپزشک
جهت حفظ سلامتی و زیبایی دندانهایی که کامپوزیت شدهاند مراجعه به دندانپزشکی هر چند ماه یکبار بسیار ضروری است تا دندانپزشک شرایط دهان و دندان شما را بررسی نموده و سلامتی کامپوزیت را تضمین کند و اگر هرنوع مشکلی به وجود آمد سریعاً درمان آن آغاز نماید.
- رعایت رژیم غذایی مناسب
داشتن رژیم غذایی مناسب موجب افزایش عمر کامپوزیت دندان میشود و از احتمال آسیبدیدگی آنها بر اثر مصرف مواد غذایی مضر جلوگیری میکند.
- استفاده از دهان شویه فاقد الکل
اگر از دهانشویه استفاده میکنید باید مدلهایی که فاقد الکل هستند را مصرف کنید.
هر چه در رعایت نکات مراقبتی بعد از کامپوزیت دندان دقت و توجه بیشتری داشته باشید، نتیجه بهتری را مشاهده میکنید. در این قسمت به نبایدهای بعد از این روش زیبایی میپردازیم:
- پرهیز از غذاهای ناسالم و رنگدانه دار
یکی از نکات مهم بعد از کامپوزیت دندان، عدم مصرف غذاهای ناسالم است. کسانی که کامپوزیت را انتخاب میکنند تاحدامکان از خوردن نوشیدنیهای رنگی و الکلی خودداری کنند. مصرف به مقدار کم پفک و یا تنقلاتی که با رنگهای مضر تولید شدهاند، در مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان حرف اول را میزند.
- عدم مصرف غذاهای سفت
درصورتیکه خواهان نگهداری طولانیمدت دندانهای کامپوزیت خود هستید، مصرف سبزیهای سفت مانند هویج، کلم و یا غیره را کنار بگذارید. جویدن غذاهای سفت مانند آجیل و دیگر غذاهایی که فشار زیادی به دندان وارد میکند اصلاً توصیه نمیشود، زیرا احتمال شکستگی و لب پر شدن دندان کامپوزیت شده را افزایش میدهد. برای مصرف این دسته از مواد غذایی بهتر است آنها را به تکههای کوچکتر خرد کنید.
- ترک عادات بد
عادات بد مانند جویدن ناخن و… موجب آسیبدیدگی دندانها و ترکخوردن و شکستگی کامپوزیت میشود. کامپوزیت بهصورت لایه بسیار نازک و ظریف روی دندانها قرار گرفته و در صورت ایجاد هرگونه فشار بیش از حد، آسیب جدی به آنها وارد میشود. درباره ضخامت کامپوزیت دندان بیشتر بدانید.
- عدم مصرف سیگار و دخانیات
افرادی که کامپوزیت دندان دارند از مصرف سیگار، قلیان و یا مواد مخدر باید خودداری کرده و یا خیلی کم استفاده نمایند، به خاطر آن که کامپوزیت رنگ طبیعی خود را از دست داده و رفتهرفته بدرنگ و زرد میشود.
- عدم مصرف مواد قندی و نوشابه
در مراقبت از کامپوزیت دندان، از مصرف شکلاتهای سفت، آبنبات، قند و یا از جویدن خوردنی های چسبناک مثل آدامس جداً پرهیز کنید. در نوشابههای گازدار و یا آبمیوههایی که طبیعی نیستند، یک نوع اسید هست که با مصرف آن به کامپوزیت دندان آسیب جدی وارد میکند مصرف این نوع نوشیدنی را کاهش داده و یا در صورت امکان از نوشیدن آنها پرهیز کنید.
- عدم استفاده از مسواکهای برقی
به هیچ عنوان از مسواکهای برقی استفاده نشود، به دلیل آن که این نوع مسواک به دندانها فشار زیادی وارد میکند.
- عدم انجام ورزشهای سنگین
انجام ورزشهایی چون فوتبال، بسکتبال، کشتی و که ارتباط مستقیمی با صورت دارد، به هیچ وجه توصیه نمیشود و یا چنانچه این گونه ورزشها را انجام میدهید، خیلی باید مراقب باشید تا ضربه یا توپی به صورت و دندانهای شما برخورد نکند.
- درمان دندان قروچه
دندان قروچه یکی از عادات بد است که تأثیر مستقیمی روی کامپوزیت میگذارد. این عامل بر اثر استرس بیش از اندازه اتفاق میافتد و موقع خواب فشار زیادی بر روی دندانها ایجاد میکند. درصورتیکه با این مشکل مواجه هستید حتماً قبل از اجرای کامپوزیت آن را درمان کنید، زیرا باعث لبپریدگی و شکستگی دندانها میشود.
راهکارهای مراقبت از کامپوزیت دندان
ممکن است شما نیز جزو کسانی باشید که جدیدآ دندانهایتان را کامپوزیت نمودهاید و به دنبال راهکارهایی برای مراقبت از کامپوزیت دندان هستید، در ادامه به برخی از نکات مراقبت از کامپوزیت دندان میپردازیم:
- مراقبت در برابر لب پر شدن کامپوزیتها: کامپوزیتها به این دلیل که از مواد رزینی و پلیمری ساخته شدهاند، نسبت به لمینتها شکنندهتر هستند و توصیه ما این است که اصلاً با مواد سفت و سخت به لبههای دندان نباید فشار وارد کنیم.
- مراقبت از رنگپذیری: کامپوزیتها رنگپذیر هستند و هرقدر هم پولیش یا صیقل داده شوند باز هم قادرند رنگ را جذب خود کنند. برای همین توصیه میشود از مواد غذایی یا نوشیدنیهایی که رنگدهی بالایی دارند و از مصرف زیاد سیگار، پیپ و قلیان پرهیز کنید، چراکه همه این موارد نامبرده روی رنگ کامپوزیت تأثیرگذار هستند. روشهای جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت دندان را اینجا بخوانید.
- کنترل بهداشت دندانهای کامپوزیت شده: این مورد بسیار مهمتر از مراقبت از دندان طبیعی است. وقتی لایه کامپوزیتی برای طبیعی بودن زیر شکاف لثه گذاشته میشود هرقدر هم پولیش یا صیقلی شوند باز هم اجرام، رنگدانههای مختلف و ذرات غذایی بیشتر در آنجا جمع خواهند شد؛ بنابراین شخص باید دوبرابر یکدندان طبیعی به دندانهای کامپوزیت شده خود توجه بهداشتی داشته باشد.
- استفاده از مسواک مناسب: اگرچه روشهای بهداشتی باید با روش اصولی انجام شوند. بهعنوانمثال استفاده از مسواکهای زبر نه تنها به بهداشت دندانی کمک نمیکنند؛ بلکه مسواک زبر ممکن است باعث خراش کامپوزیتها شود. توصیه میشود از مسواک مناسب استفاده شود.
- جرمگیری و پالیش سالیانه: پالیش دندانهایی که کامپوزیت دارند باعث میشود کامپوزیتها سطح صاف و رنگ زیبای خود را برای مدتزمان بیشتری حفظ کنند.
به نظر شما آیا کامپوزیت دندان درد دارد؟
آیا مراقبت از کامپوزیت دندان با ونیر سرامیکی متفاوت است؟
دنیای دندانپزشکی بهقدری پیشرفت کرده است که در برخی از مواقع لمینت سرامیکی دندان یا لمینت دندان جایگزین کامپوزیت دندان میشود. همین مورد باعث میشود تا برای افراد این سؤال پیش آید که آیا مراقبت از کامپوزیت دندان با ونیر سرامیکی متفاوت است؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت که از نظر دندانپزشکان متخصص، مراقبت از کامپوزیت دندان با نوع ونیر سرامیکی بسیار متفاوت است. به طور معمول دندانهایی که با ونیر سرامیکی روکش میشوند، محکمتر و سختتر از کامپوزیت دندانها هستند، همین مورد باعث میشود تا مراقبتها نیز فرق کند.
در صورتی که بیمار از کامپوزیت استفاده کند، مراقبتهای لازم بعد از آن بسیار سخت و بادقت کافی باید انجام شود به دلیل آن که نوع و روش کارگذاشتن کامپوزیت با ونیر سرامیکی بسیار فرق میکند و کامپوزیت دندان در مقایسه با لمینت ظرافت بیشتری دارد. علاوه بر آن که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دندان با ونیر سرامیکی بسیار آسانتر است. به طوری که از مسواک و یا خمیردندان مخصوص نباید استفاده شود.
اگر برای دندانهای خود از لمینت استفاده کنید، دوام و مقاومت بیشتری وجود دارد. دندانهایی که با ونیر سرامیکی یا همان لمینت روکش شدهاند، جویده شدن راحتتری در مقایسه با دندانهای کامپوزیت شده دارند و یا گاز زدن مواد غذایی سفت مانعی ندارد. آیا تفاوت کامپوزیت با لمینت دندان را می دانید؟
آیا با انواع ونیر دندان آشنایی دارید؟
آیا برندهای گران قیمت کامپوزیت نیز به مراقبت نیاز دارد؟
این مهم نیست که کامپوزیت شما چه برندی داشته باشد و قیمت آن چقدر است، خواه ارزان باشد یا گران، به هرحال کامپوزیت به مراقبت ویژه نیاز دارد. تفاوت کامپوزیتهای گرانتر نسبت به سایر کامپوزیتها در این است که امکان دارد گرانترها دیرتر فرسوده شوند؛ ولی همچنان عدم رعایت بهداشت و مراقبت بر روی کامپوزیت اثر میگذارد.
پس توصیه دندانپزشکان به بیماران این است که درهرصورت از توجه به بهداشت دهان و دندان غافل نشوید و به طور منظم از مسواک، دهانشویه و نخ دندان استفاده کرده و به رژیم غذایی نیز توجه کنید
تعیین وقت مشاوره
انجام کامپوزیت دندان در کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر مونا کشکولی
یکی از روشهای دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی کامپوزیت دندان است که با برطرف کردن پوسیدگی دندان و عیوب ظاهری آنها لبخندی زیبا را به شما هدیه میدهد. مراقبت از کامپوزیت دندان مانند دیگر روشها کمک میکند این روش را در بهترین شکل تجربه کنید و از دندانهای سفید و کاملا یکدست لذت ببرید.
در این مقاله از مطب تخصصی بهترین دکتر کامپوزیت دندان به بررسی مراقبت از کامپوزیت دندان پرداختیم. برای انجام کامپوزیت دندان میتوانید به کلینیک دکتر کشکولی مراجعه نموده و یا برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت با ما تماس بگیرید. در مطب ایشان تمام خدمات درمانی دهان و دندان مانند ایمپلنت دندان، جراحی دندان عقل، عصب کشی دندان، لیفت لثه، جرمگیری دندان، بریج دندان، بلیچینگ دندان، روکش دندان و دندان مصنوعی با به روز ترین متد دنیا در حال انجام است.