داشتن لبخندی زیبا و دندانهایی سفید و مرتب، آرزوی همه انسان هاست. کامپوزیت دندان از تکنیک های دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی است که جهت اصلاح فرم دندانهای کج، شکسته، لب پریده و تغییر رنگ داده به کار می رود. انواع کامپوزیت از نظر میزان استحکام و مقاومت، اندازه ذرات، مواد، مکان نصب، رنگ و… تفاوت های اساسی با هم دارند که بر روی عمر این روکش تأثیرگذار هستند.
بنابراین، اگر شما قصد نصب کامپوزیت ونیر را دارید، حتماً باید پیش از اجرای این روش، با انواع کامپوزیت دندان آشنا شوید. در ادامه این مطلب با دندانپزشک خوب در تهران همراه باشید تا انواع مدلهای آن را برایتان شرح دهیم. دکتر کشکولی دکتر خوب کامپوزیت دندان در تهران است که شما عزیزان می توانید مشاوره ای رایگان با ایشان داشته باشید. در صورت درخواست مشاوره کافی است فرم زیر را پر کنید.
بیشتر بدانید: انواع ونیر دندان
تعیین وقت مشاوره
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان مخلوطی از مواد پلاستیکی و شیشهای به علاوه رزین است که بهراحتی میتوان آن را رنگ کرد تا شبیه دندان طبیعی شود. به خاطر ظاهر طبیعی و قیمت مقرونبهصرفهتر، کامپوزیت خیلی سریع جای آمالگام را جهت انجام ترمیم دندان میگیرد. ترکیب نهایی کامپوزیت ترکیبی خمیر مانند است که بهآسانی وارد حفرهها و ناهمواریهای دندان شده و آن را پر میکند. این ترکیبات کاملاً همرنگ دندان های طبیعی هستند و فاقد هرگونه ترکیب فلزی است.
لینک مفید: هزینه کامپوزیت دندان
چند نوع کامپوزیت دندان داریم؟
تکنیکها و متریالهای مختلف موجب شده است تا در حال حاضر ما انواع مختلفی از کامپوزیت را داشته باشیم که هر یک کاربرد ویژهای دارد و برای هر دندانی مناسب نیست. دندانپزشک مطابق با نوع دندان، شرایط بیمار و تعداد دندانهایی که به روکشهای کامپوزیتی نیاز دارند، بهترین نوع کامپوزیت را برای بیماران انتخاب میکند. در ادامه انواع کامپوزیت دندان را برای شما شرح میدهیم.
سایر نمونه درمان های کامپوزیت دندان
انواع مدل های کامپوزیت دندان
- کامپوزیت دندان بر اساس اندازه ذرات
- کامپوزیت دندان از نظر روش نصب
- کامپوزیت دندان بر اساس مکان نصب
- کامپوزیت دندان بر اساس میزان استحکام
- کامپوزیت دندان بر اساس رنگ
- کامپوزیت دندان بر اساس کاربرد
هر یک از این نوع کامپوزیت ها خود نیز به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند که به آن میپردازیم.
لینک مرتبط: بهترین دکتر لمینت دندان
لینک مرتبط: آیا کامپوزیت دندان درد دارد؟
انواع کامپوزیت دندان بر اساس اندازه ذرات
اندازه ذرات سازنده یکی از فاکتورهای تقسیم کامپوزیتها به انواع مختلف است. کیفیت کامپوزیت ها مطابق با ابعاد و اندازه ذرات تشکیل دهنده آن، متفاوت است. بهعنوانمثال هر چه ابعاد ذرات کوچکتر باشد، دندانپزشک راحت تر میتواند آن را فرم دهد.
درعین حال کامپوزیت های که از دانههای درشتتر ساخته شدهاند، مقاومت و استحکام بالاتری دارند. کامپوزیت ها با توجه به میزان حساسیت دندانها و جنس آنها ساخته شده اند. انواع کامپوزیت دندان از نظر ابعاد و سایز ذرات را در ادامه معرفی خواهیم کرد:
- رزین کامپوزیت
با توسعه ترکیبات رزینهای اکریلیکی، این ترکیبات با ذرات معدنی تغییر شکل یافته و با پایه پلیمرهای رزینی، مبنایی برای ترمیمهای دندانی شدند. نوع اولیه این کامپوزیت ها، کامپوزیت معمولی است. انواع دیگر آنها شامل کامپوزیت های میکروفیل، کامپوزیت های ماکروفیل، کامپوزیتهای هیبریدی و نانوهیبرید می شوند. مواد مورد استفاده در ساخت هر کدام از این کامپوزیت ها متفاوت است و اندازههای مختلفی دارند. برخی از آنها ذرات ریزتری دارند. دوام و نحوه استفاده از آنها هم با هم متفاوت است.
- کامپوزیت ونیر بولک
این نوع کامپوزیت در برابر سایش مقاومت کمی دارند؛ اما بهعنوان مواد پرکننده دندان مورداستفاده قرار میگیرند؛ زیرا با اجرای این کامپوزیت ها بین دندانها غذا باقی نمیماند. کامپوزیت بولک متشکل از زیرکونیوم و سیلیس غیر تجمعی است. ونیر بولک نسبت به سایر انواع مدلهای کامپوزیت دندان، مقاومت کمتری در برابر ساییدگی و تغییر رنگ دارد، اما فضای بین دندانها را خیلی خوب پر میکند.
- کامپوزیت ماکروفیل (دانه درشت)
ابعاد ذرات تشکیل دهنده کامپوزیت ماکروفیل بزرگتر از دیگر انواع کامپوزیت است. این ذرات چیزی حدود 10 تا 15 میکرومتر بزرگتر و دارای ابعاد 10 تا 50 میکرومتر هستند و اولین مواد کامپوزیتی هستند. ماکروفیل به دلیل پولیش پذیری کم منسوخ شده و مورد استفاده قرار نمیگیرد، زیرا بهعنوان روکش دندان بسیار بزرگ هستند. مقاومت مکانیکی این کامپوزیتها خوب است؛ اما از نظر سایش مقاومت خوبی ندارند.
- کامپوزیت میکروفیل (دانه ریز)
ذرات کامپوزیت دندان میکروفیل دارای ابعاد کمتر از 100 نانومتر است. این کامپوزیت که به نوع ریزدانه مشهور است دوام و استحکام کم و پولیش پذیری بالایی دارد. دندانپزشکان از این کامپوزیت جهت ترمیم دندان های جلویی استفاده میکنند. این نوع کامپوزیت وزن پایینی نسبت کامپوزیت ماکروفیل دارند و کار با آنها بسیار راحت است. اما مقاومت مکانیکی پایینی دارند و در دندانهایی که فشار بالایی تحمل میکنند استفاده نمیشود.
- نانوکامپوزیت
نانوکامپوزیت جدیدترین نوع کامپوزیت دندان است که این روزها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. نانوکامپوزیت ها دارای ذراتی با ابعاد 20 نانومتر هستند. خاصیت پولیش پذیری بالا، مقاومت بالا در مقابل ساییدگی و طول عمر و دوام بالا از ویژگی های مهم نانو کامپوزیت است. از مهم ترین کاربردهای آنها به ترمیم و برطرف کردن نقص کامپوزیت های هیبریدی و ترمیم دندانهای عقبی میتوان اشاره کرد.
لینک مفید: بستن فاصله میان دندان ها
مهمترین مزیت نصب این مدل کامپوزیت دندان میتوان به فرمپذیری آسان، تنوع در رنگ بندی و قابلیت انتخاب رنگ مناسب با دندان های بیمار و مایع و روان بودن آن اشاره کرد. این نوع کامپوزیت دارای مقاومت مکانیکی بالا هستند در نتیجه در برابر ساییدگی نیز مقاومت بسیار بالایی دارند و به راحتی صیقل میخورند.
- کامپوزیت دندان هیبرید، میکرو هیبرید و نانوهیبرید
کامپوزیت هیبرید بهاندازه ماکروفیل ها مقاوم و بهاندازه میکروفیل ها پولیش پذیر است. مهمترین کاربرد کامپوزیت دندان هیبریدی در ترمیم دندانهای پیشین است. این نوع کامپوزیت بهمرور زمان درخشندگی خود را از دست داده و دچار تغییر رنگ میشود.
اهمیت مراقبت از کامپوزیت دندانی هیبرید بسیار زیاد بوده و در طول عمر و دوام آن نقش اساسی دارد. میکرو هیبریدها دارای ذراتی با ابعاد کمتر از 100 نانومتر هستند. این نوع کامپوزیت انبساط حرارتی بسیار مناسب دارد و به همین خاطر در مقابل ساییدگی هم بسیار مقاوم هستند.
لینک مرتبط: آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می شود؟
انواع کامپوزیت دندان از نظر روش نصب
کامپوزیت ها از نظر تکنیک و نحوه استفاده به دودسته تقسیم بندی میشود:
- کامپوزیت دندان مستقیم
کامپوزیت مستقیم توسط دندانپزشک در یک جلسه و به بدون قالبگیری و نیاز به ارسال به لابراتوار بر روی دندان نصب میشود به همین خاطر به آن روش مستقیم گویند. از این روش برای پر کردن حفره ها و فواصل بین دندان های کوچکتر استفاده میشود.
- کامپوزیت دندان غیرمستقیم
ساخت این نوع کامپوزیت دندان در لابراتوار انجام میشود. از این روش میتوان برای ترمیم سطوح بزرگتر و عیوب بیشتر استفاده کرد. در روش غیرمستقیم دندانپزشک از دندانها قالب گرفته و آنها را به لابراتوار ارسال میکند. این روش دوام بیشتری دارد.
اطلاعات بیشتر: روکش پرسلن چیست؟
انواع کامپوزیت دندان بر اساس مکان نصب
انواع کامپوزیت دندان طبق مکان نصب هم دستهبندی میشوند که در ادامه آنها را شرح می دهیم:
- کامپوزیت دندان جلو
کامپوزیت های که برای دندانهای جلو به کار برده میشوند بیشتر جنبه زیبایی دارند. کامپوزیت دندان جلو، علاوه بر سفید و زیبا نشان دادن دندانهای پیشین؛ فاصله بین دندانها را نیز پوشش میدهد.
- کامپوزیت دندان پشتی
از انواع کامپوزیت برای حفاظت از دندانهای پشتی نیز استفاده میشود. با نصب مدل های مختلف کامپوزیت میتوان از آنها در برابر پوسیدگی و آسیب محافظت کرد.
- کامپوزیت دندان یونیورسال
کامپوزیت های چندکاره مقاومت و قابلیت سایش بالایی دارد و میتواند برای تمام دندان ها استفاده شود. یعنی هم از دندانهای پشتی محافظت کرده و هم زیبایی دندانهای جلویی را نمایان میکند.
- کامپوزیتهای ارتودنسی
کامپوزیت ارتودنسی برای کاهش شکافهای بلند بین دندان استفاده میشود.
انواع کامپوزیت بر اساس میزان استحکام
کامپوزیتها از نظر میزان قوام و استحکام به دو نوع: تراکمپذیر و سیال تقسیمبندی میشود.
- کامپوزیتهای سیال
بافت کامپوزیتهای سیال رقیق بوده و برای ترمیم و پرکردن دندانهای خلفی، بسیار مناسب است.
- کامپوزیت (تراکمپذیر) IPS
دسته دیگر انواع کامپوزیت دندان مورد استفاده در دندانپزشکی، کامپوزیتهای ips هستند. این نوع کامپوزیت ها را بهعنوان جدیدترین نمونههای مورداستفاده در لیست خدمات دندانپزشکی در نظر میگیرند. آنها به سبب ساختار و ماهیتی که دارند، در مقایسه با بقیه نمونه های کامپوزیت دندان با لثه ها سازگاری بسشتری دارند.
مشکلاتی مثل عفونت لثه در این نمونه کامپوزیت های دندان کمتر وجود دارد. جنس این کامپوزیت از سرامیک بوده و دوام و مقاومت بالایی در مقابل تغییر رنگ دارد. روشهای مراقبت از کامپوزیت دندان در مقاله لینک شده به طور کامل آمده است.
انواع کامپوزیت دندان بر اساس رنگ
انواع کامپوزیت دندان دارای تنوع رنگی بسیاری هستند. انتخاب رنگ مناسب برای هر فردی از اهمیت بالایی برخوردار است. دندانپزشک برای انتخاب رنگ انواع کامپوزیت به شکل طبیعی دندانها، رنگ پوست، رنگ چشم بیمار توجه میکند.
کاتالوگ رنگ کامپوزیت دندان در چهار دسته A، B، C و D ساخته شده است. گروه A سایه قهوه ای، گروه B سایه زرد، گروه C سایه خاکستری و گروه D سایه قرمز دارند.
درباره ضخامت کامپوزیت دندان بیشتر بدانید.
انواع مدل کامپوزیت دندان بر اساس کاربرد
انواع کامپوزیت ها بر اساس ویژگیهای مصرفی نیز به دودسته جهانی، مایع تقسیم میشود:
- کامپوزیت جهانی
این نوع کامپوزیت ها معمولاً برای درمان های سطحی مورد استفاده قرار میگیرد. از این نوع کامپوزیت دندانی در مواقعی که پوسیدگی عمق زیادی دارد یا ظاهر دندان اهمیت بسیار بالایی دارد و در مواردی که مینای دندان به اندازه کافی وجود ندارد استفاده نمیشود.
- کامپوزیت مایع
ونیر دندان مایع یکی از انواع کامپوزیت است که قابلیت پرکنندگی کمی داشته و بهخاطر ویسکوزیته کمتر آن، مقاومت بالاتری نسبت به کامپوزیت جهانی در مقابل ساییدگی دارد. از این نوع کامپوزیت بهمنظور ترمیم نقاط کوچک، شکافها، حفرههای خطی و مواردی که تحت فشار نیستند استفاده میشود. اما باید از این نوع کامپوزیت ونیر برای دندانهایی تحت فشار زیادی هستند، استفاده کرد.
علاوه بر این ها، کامپوزیت ها را بر اساس برند سازنده هم دسته بندی میکنند. شناخته شده ترین برند کامپوزیت دندان سارماکو است که محصولی از کشور سوییس است. تمامی این کامپوزیتها برای اهداف مختلف مورداستفاده قرار می گیرند. در نهایت تمام آنها برای زیبایی دندان با کامپوزیت و رفع مشکلات مختلف مدنظر قرار دارند.
مقاله مرتبط: تفاوت کامپوزیت با لمینت دندان
سخن آخر
امروزه کامپوزیت دندان به منظور زیبایی و ترمیم دندانهای آسیبدیده استفاده میشود. با توجه به خواسته بیمار و شرایط شخصی انواع مختلفی از کامپوزیت ها با ویژگی های متفاوت در بازار وجود دارد در برخی مواقع انتخاب مناسب ترین و بهترین کامپوزیت دندان میتواند بسیار گیجکننده باشد.
در این مقاله از مطب دکتر کشکولی سعی کردیم انواع، کاربردها و ویژگیهای مختلف انواع کامپوزیتها را بررسی کنیم تا در انتخاب یکی از انواع کامپوزیت دندان به شما کمک کرده باشیم. البته باید بدانید که نظر متخصص دندانپزشک زیبایی و ترمیمی درمورد انتخاب نوع کامپوزیت نیز مهم است؛ بنابراین برای مشاوره تخصصی و دریافت نوبت میتوانید با کلینیک دندانپزشکی دکتر کشکولی تماس حاصل فرمایید. در مطب دکتر مونا کشکولی انواع خدمات درمانی و زیبایی دندانپزشکی مانند لمینت دندان، ایمپلنت دندان، باندینگ دندان، اصلاح طرح لبخند و خدمات دیگر مربوط به دهان و دندان انجام می شود.