ساعات کاری مطب: شنبه تا چهارشنبه  ساعت 9 الی 18 | پنج شنبه  ساعت 9 الی 13

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

تلفن تماس

021-22431789
021-26801457 09370031001

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

نشانی ما

مقدس اردبیلی، بین کیهان و پسیان، ساختمان اکیاس، طبقه هفتم جنوبی واحد 34

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

تلفن تماس

021-22431789
021-26801457

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

نشانی ما

مقدس اردبیلی، بین کیهان و پسیان، ساختمان اکیاس، واحد 34

خونریزی لثه

خونریزی لثه اولین علامت التهاب لثه و سایر اشکال بیماری لثه است. اما خونریزی از لثه‌ها می‌تواند به سایر مشکلات سلامتی از جمله نوسانات هورمونی، کمبود ویتامین، اختلالات انعقادی خون و حتی استرس مربوط باشد. در این مقاله  قصد داریم به برسی خون‌ریزی لثه، علل و علائم آن و درمان‌های موجود برای آن بپردازیم.

تعیین وقت مشاوره

علت خون‌ریزی لثه چیست؟

  • التهاب لثه یا ژنژویت: خونریزی لثه نشانه التهاب لثه یا ژنژویت است. این یک نوع شایع و خفیف بیماری لثه است و به دلیل تجمع پلاک در خط لثه شما ایجاد می‌شود. اگر التهاب لثه دارید، ممکن است لثه‌های شما حساس، قرمز و متورم شده باشند و هنگام مسواک‌زدن ممکن است خونریزی کنند. شما می‌توانید با مراقبت مناسب از دندان‌های خود از شر این مشکل خلاص شوید. دندان‌های خود را دو بار در روز مسواک بزنید، هر روز از نخ دندان استفاده کنید، دهان خود را هر روز با دهان‌شویه آنتی‌باکتریال بشویید و مرتب به بهترین دندانپزشک در تهران و شهرستانها مراجعه کنید.
  • پریودنتیت: اگر مراقب التهاب لثه خود نباشید، آنگاه می‌تواند منجر به بیماری لثه یا پریودنتال شود که یک بیماری لثه است که به بافت و استخوانی که از دندان‌های شما حمایت می‌کند آسیب می‌رساند. اگر مبتلا به پریودنتیت هستید، ممکن است لثه‌های شما ملتهب و عفونی شده و از ریشه دندان‌هایتان جدا شوند. وقتی لثه‌های شما به‌راحتی خونریزی می‌کنند، می‌تواند نشانه بیماری پریودنتال باشد. همچنین ممکن است بوی بددهان، طعم بد در دهان، تغییر در نحوه قرارگیری دندان‌هایتان هنگام گازگرفتن و لثه‌های قرمز، متورم و حساس داشته باشید. گاهی اوقات لثه تحلیل می رود و بیماری تحلیل لثه هم می تواند منجر به خونریزی شود.
  • دیابت: خونریزی یا تورم لثه‌ها می‌تواند علامت هشداردهنده دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ باشد. هنگامی که به این بیماری مبتلا هستید، دهان شما در مبارزه با میکروب‌ها آن‌قدر قوی نیست، بنابراین احتمال ابتلا به عفونت‌هایی مانند بیماری لثه بیشتر است. سطح بالای قند خون که همراه با دیابت است، بهبودی را برای بدن شما دشوارتر می‌کند که می‌تواند بیماری لثه را بدتر کند.
  • سرطان خون: خونریزی لثه می‌تواند نشانه سرطان خون باشد. پلاکت‌های خون به بدن شما کمک می‌کنند خونریزی را متوقف کند. اگر لوسمی دارید، تعداد پلاکت شما کم است. این امر توقف خونریزی در قسمت‌های مختلف بدن از جمله لثه را برای بدن سخت‌تر می‌کند.
  • ترومبوسیتوپنی: اگر هنگام مسواک‌زدن لثه‌هایتان خونریزی کرد و به‌خودی‌خود متوقف نشد، ممکن است لثه شما بیش از حد حساس باشد یا ممکن است ترومبوسیتوپنی داشته باشید. اگر این عارضه را دارید، ممکن است بدن شما پلاکت کافی برای تشکیل لخته خون را نداشته باشد. این موضوع می‌تواند منجر به خونریزی بیش از حد در قسمت‌های مختلف بدن شما از جمله لثه شود.
  • هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند: اگر با یک بریدگی کوچک یا هنگام انجام کارهای دندانپزشکی خونریزی لثه دارید، ممکن است اختلالی مانند هموفیلی یا بیماری فون ویلبراند داشته باشید. در این شرایط، خون شما به‌درستی لخته نمی‌شود.
  • کمبود ویتامین C: این ویتامین به رشد و ترمیم بافت بدن شما کمک می‌کند، زخم‌ها را التیام می‌بخشد و استخوان‌ها و دندان‌های شما را تقویت می‌کند. اگر بدن شما ویتامین C کافی نداشته باشد، ممکن است احساس ضعف و تحریک‌پذیری داشته باشید.
  • اسکوربوت: این عامل نادر است، اما کمبود شدید ویتامین C در بدن شما می‌تواند منجر به اسکوربوت، بیماری مربوط به تغذیه نامناسب شود که می‌تواند شما را ضعیف کند، باعث کم‌خونی شود و منجر به خونریزی زیر پوستی شود. خونریزی لثه یکی از نشانه‌های اسکوربوت است.
  • کمبود ویتامین K: اگر متوجه خونریزی زیاد از لثه خود شدید، ممکن است به این دلیل باشد که ویتامین K کافی دریافت نمی‌کنید. این ویتامین به لخته‌شدن خون کمک می‌کند و برای استخوان‌های شما نیز مفید است. اگر از رژیم غذایی خود ویتامین K به‌اندازه کافی دریافت نکنید یا بدن شما آن را به‌خوبی جذب نکند، ممکن است دچار مشکلات خون‌ریزی لثه شوید.
  • تکنیک مسواک‌زدن: در هنگام تمیزکردن دندان‌ها، ممکن است وسوسه شوید که تا آنجا که می‌توانید دندان‌ها را محکم مسواک بزنید. لثه‌ها از بافتی ظریف ساخته شده‌اند، بنابراین مسواک‌زدن به روش اشتباه می‌تواند به آنها آسیب برساند. هنگام مسواک‌زدن، مطمئن شوید که از حرکات آرام و دایره‌ای برای تمیزکردن دندان‌ها و لثه‌ها استفاده می‌کنید. درحالی‌که بسیاری از افراد از حرکت رفت‌وبرگشتی استفاده می‌کنند، این نوع حرکت می‌تواند لثه‌های شما را تحریک کرده و به آنها آسیب برساند و باعث درد و احتمال خونریزی یا عقب‌نشینی آنها شود. مقاله نکات مهم برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را مطالعه کنید.
  • تکنیک نخ دندان کشیدن: همه ما اهمیت نخ دندان کشیدن هر روزه را برای کمک به حذف پلاک از جاهایی که مسواک شما به آن دسترسی ندارد، می‌دانیم. برای اطمینان از اینکه این عادت سالم باعث تورم یا خونریزی لثه نمی‌شود، هنگام کشیدن نخ دندان با ملایمت این کار را انجام دهید. به‌جای فشاردادن نخ دندان بین دندان‌هایتان، آن را با احتیاط بالا و پایین بلغزانید.
  • شیمی‌ درمانی: شیمی‌درمانی می‌تواند عوارض جانبی ناخوشایندی داشته باشد، از جمله: لثه‌های دردناک، متورم و خونریزی لثه. بسیاری از افرادی که تحت شیمی‌درمانی قرار می‌گیرند با استوماتیت دست‌وپنجه نرم می‌کنند که باعث ایجاد زخم‌های دردناک در لثه‌ها و در سراسر دهان می‌شود.
  • آدامس و فرآورده‌های دارای تنباکو: استفاده از سیگار و سایر محصولات تنباکو می‌تواند برای لثه‌های شما بسیار مضر باشد. احتمال ابتلا به بیماری لثه در افرادی که سیگار می‌کشند بسیار بیشتر است. ممکن است متوجه شوید که عادت سیگارکشیدن شما مشکلات لثه‌ای را به همراه دارد. از لثه‌های حساس گرفته که خونریزی می‌کنند تا زخم‌های دردناک همگی می‌تواند به‌ خاطر مصرف تنباکو باشند.
  • هورمون: برخی از زنان در دوران بلوغ، قاعدگی، بارداری و یائسگی مشکلات لثه دارند. افزایش هورمون‌ها در دوران بلوغ می‌تواند جریان خون در لثه‌ها را افزایش داده و آنها را قرمز، متورم و حساس کند. برای زنان مبتلا به التهاب لثه قاعدگی، لثه‌ها کمی قبل از هر دوره قاعدگی قرمز، متورم و احتمال خونریزی بیشتری دارند. این مشکلات معمولاً پس از شروع دوره فروکش می‌کنند. ژنژیویت بارداری معمولاً از ماه دوم یا سوم بارداری شروع می‌شود و تا ماه هشتم ادامه می‌یابد و باعث زخم، تورم و خونریزی لثه‌ها می‌شود. استفاده از محصولات خوراکی ضدبارداری ممکن است باعث مشکلات مشابه شود. اگرچه غیرمعمول است، اما برخی از زنانی که در دوران یائسگی قرار می‌گیرند ممکن است متوجه شوند که لثه‌هایشان به‌شدت خشک شده و دچار خون‌ریزی می‌شود.

خونریزی لثه

 

مقاله مفید: درمان لبخند لثه ای

علائم خون‌ریزی لثه

برخی از علائم خونریزی لثه به شرح زیر است:

  • خونریزی لثه هنگام مسواک‌زدن یا نخ دندان کشیدن که یکی از شایع‌ترین علائم مشکلات لثه است.
  • لثه‌ها قرمز، متورم و حساس به نظر می‌رسند.
  • عقب‌رفتگی لثه علامتی است که در آن لثه‌ها از روی دندان عقب می‌نشینند و سطح بیشتری از دندان را در معرض دید قرار می‌دهند. این اتفاق می‌تواند حساسیت لثه و دندان را افزایش دهد. گاهی اوقات دندانپزشکان برای بیمار لیفت لثه انجام می دهد. دلایل لیفت لثه را اینجا بخوانید.
  • لق بودن یا ناپایداری دندان‌ها.
  • ترشح چرکی علامت عفونت پیشرفته است که باعث ایجاد آبسه در لثه می‌شود.
  • تراز دندان ممکن است با پیشرفت بیماری تغییر کند و باعث شود دندان‌ها از موقعیت خود خارج شوند.
  • حساسیت دندان ممکن است با عقب‌نشینی لثه‌ها افزایش یابد و ریشه‌های حساس دندان نمایان شود.

درمان خون‌ریزی لثه

درمان خونریزی لثه بستگی به علت زمینه‌ای دارد. اگر خونریزی لثه در نتیجه بیماری لثه باشد، دکتر دندانپزشک یا پریودنتیست (متخصص لثه) درمان مناسب را توصیه می‌کند. درمان‌های رایج بیماری لثه عبارت‌اند از:

  • بهبود بهداشت دهان و دندان در خانه.
  • آنتی‌بیوتیک‌ها
  • جرم‌گیری دندان و عصب کشی دندان.
  • جراحی استخوانی (برای کاهش اندازه پاکت‌های اطراف دندان).
  • جراحی پریودنتال با لیزر.

اگر خونریزی لثه دارید؛ اما بیماری لثه ندارید، پزشک باید علت خونریزی لثه‌های شما را دریابد. آنها ممکن است برای تعیین اینکه آیا دیابت، اختلالات انعقادی خون، کمبود ویتامین یا سایر بیماری‌های زمینه‌ای باعث خون‌ریزی لثه شده‌اند آزمایشی را برای شما تجویز کنند.

کلام آخر

درحالی‌که خونریزی لثه شایع‌ترین علامت مشکلات دندانی است، مسائل دیگری ممکن است علت آن باشد. برای فهمیدن علت مشکل خون‌ریزی لثه و بخصوص مشخص‌کردن اینکه آیا علت این اتفاق مشکلی جدی است یا خیر، شما می‌توانید با مطب تخصصی دکتر کشکولی تماس گرفته و از ایشان درخواست نوبت بکنید. معاینه فیزیکی و آزمایش خون می‌تواند به تعیین علت خونریزی لثه شما کمک کند. درمان با توجه‌ به شرایط شما متفاوت خواهد بود.

با دادن امتیاز، ما را ارائه خدمات بهتر یاری کنید
فهرست مطالب

مشاوره و رزرو وقت

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سایر مقالات پزشکی
برای تعیین وقت و مشاوره شما با ما در ارتباط باشید…