دندان قروچه چیست؟
دندان قروچه زمانی اتفاق می افتد که شما دندان های خود را به هم فشار می دهید، یا به هم می سایید. معمولاً به صورت ناخودآگاه اتفاق می افتد، چه در ساعات بیداری و چه زمانی که شما خواب هستید. مواردی که باعث دندان قروچه می شوند شامل استرس، اضطراب، اختلالات خواب و برخی داروها می باشند. اکثر افرادی که دندان قروچه دارند می توانند دندان قروچه خود را با یک محافظ دهان کاهش دهند. در این مقاله، دندان قروچه، علل و درمان آن توضیح داده شده است.
علائم و نشانه های دندان قروچه
اگر زیاد دندان قروچه کنید، ممکن است علائمی مانند موارد زیر را داشته باشید:
- سردرد یا درد صورت، به خصوص در صبح
- گوش درد
- درد عضلات فک
- وزوز گوش (زنگ در گوش شما)
- درد هنگام غذا خوردن
- مشکل در باز و بسته کردن دهان
- مینای دندان ترک خورده
- سایش دندان ها بیشتر از حد معمول
- از دست دادن دندان (نادر)
- بزرگ شدن عضلات فک (نادر)
- حساسیت دندانها به سردی و گرمی
لینک مفید: هزینه لیفت لثه
انواع دندان قروچه
دندان قروچه ممکن است زمان خواب یا بیداری شما، اتفاق بیفتد. دندان قروچه بیدار و خواب دو حالت جداگانه هستند:
دندان قروچه در بیداری
اگر فقط در ساعات بیداری دندان قروچه (فشار دادن) می کنید، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید به خصوص اگر بتوانید راه هایی برای افزایش آگاهی و کاهش استرس پیدا کنید. احساس اضطراب، استرس یا عصبانیت می تواند شما را به دندان قروچه وادار کند. همچنین ممکن است زمانی که به شدت روی چیزی تمرکز می کنید، متوجه به هم فشرده شدن فک خود شوید.
دندان قروچه در خواب
دندان قروچه یا فشردن دندان ها در خواب می تواند آسیب بیشتری نسبت به دندان قروچه در ساعات بیداری داشته باشد زیرا متوجه نمی شوید که این اتفاق می افتد. افراد مبتلا به دندان قروچه خواب اغلب به درمان نیاز دارند.
علل دندان قروچه
دندان قروچه علل مختلفی دارد که از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استرس و اضطراب. احساس خستگی و استرس می تواند منجر به دندان قروچه شود. اگر افسردگی یا اختلالات اضطرابی دارید – مانند اختلال افسردگی اساسی یا اختلال اضطراب فراگیر بیشتر مستعد دندان قروچه هستید.
- سن. دندان قروچه در کودکان خردسال شایع است، اما معمولاً در بزرگسالی از بین می رود.
- نوع شخصیت. داشتن تیپ شخصیتی پرخاشگر، رقابتی یا بیش فعال می تواند خطر ابتلا به دندان قروچه را افزایش دهد.
- سبک زندگی. دندان قروچه در افرادی که سیگار می کشند، الکل می نوشند و مقدار زیادی کافئین (بیش از شش فنجان قهوه در روز) مصرف می کنند، دو برابر بیشتر از افراد دیگر است.
- ژنتیک. اگر در خانواده سابقه دندان قروچه دارید، ممکن است شما نیز مستعد این بیماری باشید.
- آپنه خواب. تحقیقات، ارتباط بین آپنه خواب و دندان قروچه را تایید کرده است، به این معنی که بسیاری از افراد هر دو بیماری را دارند. اما مشخص نیست که آیا آپنه خواب باعث دندان قروچه می شود یا برعکس!
چه زمانی برای دندان قروچه به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم دندان قروچه را تجربه کردید، مهم است که با دندانپزشک مشورت کنید. آنها ممکن است برای جلوگیری از آسیب بیشتر دندان و تسکین علائم، نگهبان شب یا درمان های دیگر را توصیه کنند. برای دندان قروچه ناشی از استرس یا اضطراب، صحبت با پزشک عمومی یا درمانگر مفید خواهد بود. پیشنهاد ما مراجعه به مطب، بهترین دندانپزشک در تهران، بوده تا بتوانید تحت درمان قرار گرفته و از دندانهای خود محافظت کنید.
تعیین وقت مشاوره
عوارض دندان قروچه
در صورت عدم درمان، دندان قروچه می تواند منجر به موارد زیر شود:
- اختلالات خواب
- آسیب های دندانی مانند فرسایش دندان و دندان های لق یا ترک خورده
- اختلال مفصل گیجگاهی فکی
- درد صورت
- آسیب به روکش دندان
لینک مفید: مراقبت از روکش دندان
روش های درمان دندان قروچه
اگر دندان قروچه خفیف دارید یا فقط گاهی اوقات دندان قروچه دارید، نیازی به درمان ندارید. اما در موارد شدیدتر، دندانپزشکان ممکن است درمانهای زیر را توصیه کنند:
- محافظ های دهان. دندانپزشک می تواند یک محافظ دهان سفارشی برای محافظت از دندان های شما بسازد. این دستگاه همچنین می تواند فک شما را در موقعیت مطلوب تری قرار دهد تا فشار عضله TMJ را کاهش دهد.
- تکنیک های کاهش استرس. یافتن راه هایی برای مدیریت استرس مانند مدیتیشن، ورزش و درمان شناختی رفتاری می تواند باعث کم شدن دندان قروچه شوند.
- تغییر سبک زندگی. اگر دندان قروچه در نتیجه مصرف کافئین یا الکل باشد، کاهش مصرف روزانه آنها می تواند باعث بهبود دندان قروچه شود. اگر سیگار میکشید، ترک آن میتواند به شما در متوقف کردن دندان قروچه کمک کند و خواب با کیفیتتری داشته باشید.
- داروها. مصرف شل کننده های عضلانی قبل از خواب می تواند دندان قروچه را کاهش دهد یا از آن جلوگیری کند. اکثر دندانپزشکان این روش فقط را به طور موقت توصیه می کنند.
- تزریق بوتاکس در موارد شدید. دندانپزشکان ممکن است بوتاکس را برای دندان قروچه توصیه کنند. این تزریق ها به طور موقت عضلات فک شما را شل کرده و درد را کاهش می دهد. برای حفظ نتایج به درمان های مکرر نیاز خواهید داشت – معمولاً هر سه تا چهار ماه یکبار.
پیشگیری از دندان قروچه
همیشه نمی توانید جلوی دندان قروچه را بگیرید، به خصوص اگر در خواب دندان قروچه دارید. اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر کلی خود انجام دهید:
ذهن آگاهی را برای کاهش استرس روزانه تمرین کنید.
معاینات منظم دندانپزشکی را انجام دهید. دندانپزشک می تواند هر گونه آسیب دندانی را قبل از بدتر شدن درمان کند.
از سیگار کشیدن، مواد مخدر تفریحی و مصرف زیاد الکل خودداری کنید.
آیا دندان قروچه مشکلی جدی است؟
اگر فقط گاهی دندان قروچه می کنید، احتمالا مشکل بزرگی نیست. اما اگر این کار را برای مدت طولانی انجام دهید، میتواند منجر به مشکلات سلامتی از جمله دندانهای ترک خورده، سردرد، اختلال مفصل گیجگاهی فکی، وزوز گوش و سایر شرایط شود.
درمان های خانگی دندان قروچه
- کاهش مصرف کافئین و الکل
- مصرف کلسیم و منیزیم
- مصرف ویتامین D
- پرهیز از غذاهای سفت و جویدنی
کلینیک دندانپزشکی دکتر کشکولی
آیا صبح ها با دردی در صورتتان ازخواب بیدار می شوید؟ یا در اوایل روز سردرد دارید؟ یا شاید از کم خوابی احساس خستگی می کنید و نمی دانید چرا؟. هر یک از این علائم مرموز می تواند به دندان قروچه یا فشردن دندان (براکسیسم) اشاره کند. می توانید برای یافتن این پاسخها با دندانپزشک خود تماس بگیرید و علت را جویا شوید. در کلینیک دندانپزشکی مونا کشکولی انواع خدمات درمانی و زیبایی مربوط به دهان و دندان از جمله کامپوزیت دندان، لمینت دندان، ایمپلنت دندان، عصب کشی دندان و غیره با بهترین کیفیت انجام می شود.