لبخند لثه ای: علل، انواع و درمان
لبخند لثه ای که به عنوان “نمایش بیش از حد لثه” نیز شناخته می شود، زمانی اتفاق می افتد که هنگام لبخند زدن مقدار زیادی از خط لثه شما قابل مشاهده باشد. این وضعیت مضر یا خطری برای سلامتی نیست، اما گاهی اوقات می تواند باعث خودآگاهی در افراد شود. در این پست وبلاگ به بررسی علل، انواع و درمان لبخند لثه ای می پردازیم. با تیم دکتر کشکولی دکتر دندانپزشک زعفرانیه همراه باشید.
لبخند لثه ای چیست؟
لبخند لثه ای وضعیتی است که در آن بافت لثه بیش از حد طبیعی هنگام لبخند زدن در معرض دید قرار می گیرد. هیچ تعریف جهانی برای اینکه چقدر از لثه باید قابل مشاهده باشد تا به عنوان یک لبخند لثه ای شناخته شود، اما به طور کلی، 3 تا 4 میلی متر از لثه شما اگر نشان داده شود لبخند لثه ای در نظر گرفته شود. لبخند لثه ای را می توان با توجه به میزان لثه های قابل مشاهده به سه نوع طبقه بندی کرد:
- لبخند لثه ای خفیف: در افرادی که دو تا چهار میلی متر از لثه مشاهده میشود.
- لبخند لثه ای متوسط: اگر هنگام لبخند زدن بین چهار تا شش میلی متر از لثه ها نشان داده شود.
- لبخند لثه ای شدید: کسانی که در هنگام لبخند زدن بیش از شش میلیمتر از لثه انها معلوم میشود.
علل لبخند لثه ای
علل لبخند لثه ای می تواند بسیار متنوع باشد و می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. از جمله:
- رویش غیرفعال تغییر یافته: این اتفاق زمانی رخ می دهد که با رشد دندان ها بی نظمی رخ داده و منجر به پوشیده شدن تاج دندان توسط لثه میگردد.
- فک بلند: این مشکل اسکلتی در بیماران مبتلا به رشد بیش از حد عمودی فک بالا رخ می دهد که اغلب منجر به مال اکلوژن یا مشکل در نیش می شود.
- لثه القایی: این به دلیل تجمع پلاک یا داروهای خاصی است که باعث بزرگ شدن لثه می شود.
- لب بالایی کوتاه یا بسیار متحرک: این حالت در مواردی رخ می دهد که لب بالایی کوتاه است یا بیش از حد به سمت بالا حرکت می کند و لثه ها را بیش از حد در معرض دید قرار می دهد.
- پوزیشن پایین دندان: این زمانی است که دندان های ثنایای بالایی “بیش از حد بیرون می زنند” زیرا هیچ تماسی با دندان های پایین ندارند.
تعیین وقت مشاوره
درمان لبخند لثه ای
گزینه های درمانی برای لبخند لثه ای به علت و شدت بیماری بستگی دارد. از جمله:
- ارتودنسی: بریس ها و سایر درمان های ارتودنسی می توانند به خلاص شدن از شر لبخند لثه ای کمک کنند؛ اگر ظاهر لثه های اضافی ناشی از ناهماهنگی نیش یا سایر مشکلات فک باشد.
- جرمگیری و روت پلنینگ: این روش، لبخند لثه ای ناشی از عفونت یا التهاب را درمان می کند. دندانپزشک شما پلاک را از دندان شما تا انتهای ریشه، حتی زیر خط لثه می برد. (جرمگیری دندان در زعفرانیه)
- جراحی لب یا فک: اگر لبخند لثه ای شما ناشی از بیرون زدگی متوسط تا شدید فک بالا باشد، جراحی ارتوگناتیک (فک) به طور کلی موثرترین گزینه درمانی است. اگر علت به دلیل بیش فعال بودن لب بالایی باشد، جراحی تغییر موقعیت لب ممکن است گزینه بهتری باشد.
- تزریق بوتاکس و لب: تزریق بوتاکس و لب با استفاده از اسید هیالورونیک می تواند برای کنترل حرکت لب و جلوگیری از بلند شدن بیش از حد آن هنگام لبخند زدن استفاده شود.
- میوتومی: این درمان برای اصلاح لبخند لثه ای شامل تضعیف عضله ای است که لب بالایی را بالا می برد.
مطالعه بیشتر: خونریزی لثه
آیا لبخند لثه ای می تواند منجر به سایر مشکلات دندانی شود؟
باید بگوییم در بیشتر موارد، لبخند لثه ای منجر به سایر مشکلات دندانی نمی شود. با این حال، در برخی موارد، لبخند لثه ای می تواند نشانه ای از بیماری های زمینه ای دندانی باشد. به عنوان مثال، لبخند لثه ای می تواند ناشی از بیماری لثه یا فیبروماتوز لثه باشد. بیماری لثه که به عنوان بیماری پریودنتال نیز شناخته می شود، عفونت بافت هایی است که دندان های شما را در جای خود نگه می دارد. معمولاً به دلیل عادتهای نامناسب مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ایجاد میشود که باعث میشود پلاک – یک لایه چسبنده از باکتریها – روی دندانها جمع شده و سفت گردد. این بافت لثه می تواند منجر به مشکلات زیبایی شناختی و عملکردی شود، از جمله مشکلات در گفتار.
علاوه بر این، لبخند لثه ای می تواند با مشکلات هم ترازی فک همراه باشد. فک های نامرتب می تواند منجر به مشکلات متعددی مانند مشکل در جویدن و صحبت کردن، درد مزمن فک یا مفاصل و اختلالات خواب شود.
لینک مفید: هزینه عصب کشی دندان
آیا می توان از لبخند لثه ای جلوگیری کرد؟
جلوگیری از لبخند لثهای یک موضوع پیچیده است. زیرا اغلب به عوامل ژنتیکی، مشکلات رشدی یا شرایط خاص سلامتی بستگی دارد. با این حال، برخی مراحل و ملاحظات وجود دارد که به طور بالقوه می تواند منجر به کاهش لبخند لثه ای گردد. از جمله:
- بهداشت خوب دهان و دندان: حفظ بهداشت دهان و دندان با پیشگیری از بیماری های لثه که منجر به التهاب و رشد بیش از حد لثه میشود، می تواند به کاهش لبخند لثه ای کمک کند. مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و تمیز کردن حرفه ای دندان می تواند به حفظ سلامت لثه ها کمک کند.
- معاینات منظم دندانپزشکی: معاینات منظم دندانپزشکی می تواند به شناسایی علائم اولیه شرایطی که ممکن است منجر به لبخند لثه ای شود، مانند بیماری لثه یا مشکلات رویش دندان کمک کند. مداخله زودهنگام می تواند به مدیریت این شرایط کمک کند و احتمالاً از ایجاد لبخند لثه ای جلوگیری کند.
- درمان ارتودنسی: اگر دندانها یا فکهای کودک بهدرستی در یک راستا قرار نگیرند، درمان اولیه ارتودنسی به طور بالقوه میتواند به جلوگیری از ایجاد لبخند لثهای کمک کند. درمانهای ارتودنسی، مانند بریسها یا ترازهای شفاف، میتوانند مسائل مربوط به بایت یا همراستایی فک را که ممکن است منجر به لبخند لثهای شوند، اصلاح کند.
- عوارض جانبی داروها: برخی از داروها می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث رشد بیش از حد لثه شوند. اگر در حین مصرف داروی خاصی متوجه رشد بیش از حد لثه شدید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید تا در مورد جایگزین های بالقوه صحبت کنید.
آنچه گفتیم…
به طورکلی، لبخند لثه ای یک موضوع زیبایی و نه یک مسئله پزشکی است. یعنی لبخند لثه ای یک اتفاق طبیعی است و چیزی نیست که بتوان از آن جلوگیری کرد.با این حال، اگر از ظاهر لبخند خود ناراضی هستید، گزینه های درمانی متعددی در دسترس است. پیشنهاد ما مراجعه به دکتر مونا کشکولی، بهترین دندانپزشک در تهران، است تا بتوانید با راهنمایی ایشان در مورد بهترین اقدام برای وضعیت خاص خود تصمیم بگیرید.
- مطالعه بیشتر: کامپوزیت دندان تهران
- مقالات مرتبط: هزینه لمینت دندان