ساعات کاری مطب: شنبه تا چهارشنبه  ساعت 9 الی 18 | پنج شنبه  ساعت 9 الی 13

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

تلفن تماس

021-22431789
021-26801457 09370031001

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

نشانی ما

مقدس اردبیلی، بین کیهان و پسیان، ساختمان اکیاس، طبقه هفتم جنوبی واحد 34

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

تلفن تماس

021-22431789
021-26801457

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

نشانی ما

مقدس اردبیلی، بین کیهان و پسیان، ساختمان اکیاس، واحد 34

آشنایی با انواع دندان ها

آشنایی با دندان های ثنایا، دندان نیش، پرمولر (پیش آسیاب) و مولر (آسیاب)

دندان ها در زندگی روزمره ما از جویدن غذا گرفته تا شکل دادن به کلمات و عبارات نقش مهمی دارند. آنها در اشکال و اندازه های مختلف وجود دارند که هر کدام عملکرد خاصی دارند. انسان ها چهار نوع دندان دائمی دارند که هر کدام هدف منحصر به فردی را انجام می دهند. در این مقاله قصد داریم به توضیح انواع دندان بپردازیم. با تیم دکتر مونا کشکولی دندانپزشک خوب در تهران همراه باشید.

  • دندان های ثنایا

دندان های ثنایا جلویی ترین دندان ها در فک بالا و پایین هستند. آنها نوک تیز هستند و به ما امکان می دهند غذاها را ببریم. دندان های ثنایا به دو دسته مرکزی که در وسط فک بالا و پایین قرار دارند و دندان های ثنایای جانبی که در طرفین فک بالا و پایین قرار دارند تقسیم می شوند. دندان‌های ثنایا سریع‌ترین دندان‌هایی هستند که در دهان رشد می‌کنند و معمولاً ظرف یک دهه با دندانهای دائمی جایگزین می‌شوند.

  • دندان نیش

دندان های نیش که به نام کاسپید نیز شناخته می شوند، دندان های نوک تیز هستند که درست در پشت دندان های ثنایا قرار می گیرند. چهار دندان نیش در دهان انسان وجود دارد، دو دندان در فک بالا و دو دندان نیش در فک پایین. آنها در درجه اول برای پاره کردن غذا، به ویژه مواد فیبری مانند گوشت و سبزیجات استفاده می شوند. دندان های نیش همچنین مسئول تشکیل گوشه های دهان هستند.

  • دندان های پرمولر (دندان های پیش آسیاب)

دندان‌های پرمولر که در پشت دندان نیش قرار دارند، دندان‌های کوچک‌تری هستند که در هر طرف شیار V شکل دارند. آنها برای خرد کردن و آسیاب کردن غذا طراحی شده اند. پرمولرها دو کارکرد اصلی دارند: آنها به ساییدگی لبه های ناهموار ذرات غذا کمک می کنند و به عنوان محل اولیه برای دندان نیش عمل می کنند و غذا را به سمت آنها برای پاره شدن حرکت می دهند.

  • دندان های مولر (دندان های آسیاب)

دندان های آسیاب عریض ترین دندان ها در دهان هستند که در پشت همه قرار دارند. سطح صافی دارند و برای آسیاب و خرد کردن غذا طراحی شده اند. سه نوع مولر وجود دارد: آسیاب اول، آسیاب دوم و آسیاب سوم. مولرهای اول بزرگ‌ترین هستند و اولین دندان‌هایی هستند که در دهان ظاهر می‌شوند، به دنبال آن دندان‌های آسیاب دوم و سپس آسیاب سوم که اغلب به عنوان دندان عقل شناخته می‌شوند، رشد می‌کنند. مولرها به گونه ای طراحی شده اند که نیروی زیادی از جویدن، آسیاب کردن و فشردن را تحمل کنند. آنها به طور ویژه برای خرد کردن و جویدن غذاهای گیاهی به قطعات قابل بلعیدن و هضم آسان طراحی شده اند. آنها همچنین به حفظ موقعیت مناسب فک ها کمک می کنند.

هر نوع دندان نقش مهمی در حفظ سلامت دهان و حصول اطمینان از جذب موثر مواد مغذی دارد. معاینات منظم دندانپزشکی و رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند به حفظ سلامت این دندان های حیاتی کمک کند.

وظیفه دندان عقل چیست؟

دندان‌های عقل که به عنوان دندان‌های آسیاب سوم نیز شناخته می‌شوند، آخرین مجموعه دندان‌های بزرگسالی هستند که رشد می‌کنند. آنها در پشت دهان شما قرار دارند. گاهی اوقات دندان عقل به درستی رشد کرده و هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. اما اغلب، دندان عقل در لثه یا استخوان فک شما گیر می کند و رشد نمی کند (دندان عقل نهفته). هنگامی که این اتفاق می افتد، می تواند منجر به عفونت، حفره، بیماری لثه و سایر مشکلات سلامت دهان گردد.

اعتقاد بر این است که دندان عقل به انسان های ماقبل تاریخ کمک کرده است تا غذاهای خشن تری مانند ریشه، آجیل و گوشت سفت بجوند. با این حال، انسان امروزی با کمک آشپزی و ظروف، غذای نرم تری تولید می کند. بنابراین دندان های ما مثل قبل سریع و راحت نمی ریزند. همچنین، آرواره‌های ما اکنون در مقایسه با انسان‌های ماقبل تاریخ کوچک‌تر است. فک کوچکتر هنگام رویش دندان عقل مشکلاتی ایجاد می کند، زیرا فضای کمتری برای دندان های جدید در دهان وجود دارد.

مقالات مفید: پیشگیری از تحلیل رفتن لثه

علت گیر کردن دندان عقل در استخوان فک

دندان عقل به دلایل مختلفی ممکن است نهفته شده یا در استخوان فک یا لثه گیر کند. از جمله:

  • کمبود فضا: دهان انسان برای 32 دندان که شامل چهار دندان عقل می شود، فضایی ندارد. اگر دندان عقل بیرون بیاید، ممکن است باعث شلوغی، عفونت، گوش درد و تورم شود. به طور کلی، افراد دارای چهار دندان عقل هستند. یک فرد می تواند بین هیچ تا چهار داشته باشد و در موارد نادر، افراد ممکن است بیش از چهار تا داشته باشند. داشتن یک فک یا دهان کوچک با دندان‌های فراوان اجازه نمی‌دهد که دندان عقل بیرون بیاید.به عبارتی دیگر نهفته می‌شود.
  • رویش جزئی: اگر کمبود فضا به دندان عقل شما اجازه ندهد تا تمام لثه را بشکافت، می تواند باعث باقی ماندن یک پرده از پوست روی دندان بشود. این تکه از پوست می تواند منجر به درد و تورم در بافت لثه شود. همچنین می تواند غذا و باکتری را به دام انداخته و در نهایت منجر به عفونت لثه و درد شود.
  • ناهماهنگی: دندان عقل ممکن است کج یا در جهت اشتباه قرار بگیرد. علائم ناهماهنگی شامل ناراحتی ناشی از شلوغی دندان های دیگر و فشار و درد در دهان می‌شود.
  • آسیب به دندان های دیگر: دندان عقل میتواند گاهی اوقات به دندان آسیاب بعدی فشار آورده و به آن آسیب برساند.
  • تراکم بیش از حد: به دلیل ازدحام بیش از حد، دندان های دیگر شما ممکن است نامرتب شده و بدین ترتیب جویدن، باز و بسته شدن دهان دردناک گردد.
  • عفونت: دندان عقل تا حدودی نهفته احتمال عفونت دندان آسیاب بعدی و سایر دندان‌های شما را افزایش می‌دهد. بدون لک بودن آن دشوار است و در نتیجه ممکن است باعث تجمع پلاک و جرم شود. ممکن است منجر به آلودگی، التهاب لثه و موارد دیگر شود.
  • بیماری لثه: از آنجایی که تمیز کردن کامل دندان عقل کامل یا نیمه نهفته دشوار است، ممکن است لثه شما ملتهب شود. این اختلال به خاطر پریکورونیت معروف است.
  • حفره ها و پوسیدگی دندان: دندان های نامرتب به سختی تمیز می شوند و مکان بسیار خوبی برای غذا و باکتری ها ایجاد می کنند. ممکن است منجر به پوسیدگی و پوسیدگی دندان شود.

لینک مفید: هزینه کامپوزیت دندان

تعیین وقت مشاوره

آیا می توان از نهفته شدن دندان عقل پیشگیری کرد؟

در حالی که نمی توان به طور کامل از نهفته شدن دندان عقل جلوگیری کرد، اما می توان اقداماتی را برای کاهش خطر مشکلاتی که ممکن است ایجاد کند، انجام داد. از جمله:

  • بهداشت خوب دهان: مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و شستشوی دهان می تواند به کاهش میزان باکتری در دهان و کاهش عفونت‌ها کمک کند.
  • آب فراوان: نوشیدن آب زیاد به شستشوی غذا و باکتری ها از دندان ها و لثه ها کمک می کند.
  • از غذاهای شیرین پرهیز کنید: غذاهای شیرین می توانند در شکاف های اطراف دندان شما گیر کنند و باکتری ها را تشویق به رشد کنند و به طور بالقوه منجر به عفونت شوند.
  • معاینات منظم دندانپزشکی: مراجعه منظم به دندانپزشک متخصص می تواند به شناسایی مشکلات احتمالی دندان عقل شما در مراحل اولیه کمک کند و گزینه های درمانی را قبل از بروز مشکلات ارائه دهد.
  • برداشتن زودهنگام را در نظر بگیرید: اگر پیش بینی می کنید که دندان عقل شما ممکن است نهفته شود، در نظر گرفتن برداشتن زودهنگام می تواند به جلوگیری از عوارض کمک کند.
  • درمان‌های خانگی: برخی مطالعات نشان می‌دهند که برخی از درمان‌های خانگی، مانند جویدن یک تکه پیاز یا استفاده از چای کیسه‌ای، می‌تواند به کاهش تورم و مبارزه با عفونت‌های باکتریایی کمک کند. با این حال، این روش ها باید با احتیاط استفاده شوند و نه به عنوان جایگزینی برای مراقبت های حرفه ای دندانپزشکی.

به یاد داشته باشید، بهترین راه برای جلوگیری از عوارض نهفته دندان عقل، رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینه منظم دندانپزشکی است. اگر در مورد دندان عقل خود نگرانی دارید، بهتر است با یک متخصص دندانپزشک زیبایی در تهران مشورت کنید. پیشنهاد ما مراجعه به مطب دکتر مونا کشکولی، جراح دندان عقل در زعفرانیه است.

مطالعه بیشتر: عصب کشی در تهران

5/5 - (1 امتیاز)
فهرست مطالب

مشاوره و رزرو وقت

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سایر مقالات پزشکی

روکش پرسلن

روکش پرسلن روکش‌های دندانی پوسته‌های سفارشی هستند که روی سطوح جلویی دندان‌ها قرار می‌گیرند. آنها ترک‌ها، تراشه‌ها، لکه‌ها

ادامه مطلب »
برای تعیین وقت و مشاوره شما با ما در ارتباط باشید…