ساعات کاری مطب: شنبه تا چهارشنبه  ساعت 9 الی 18 | پنج شنبه  ساعت 9 الی 13

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

تلفن تماس

021-22431789
021-26801457 09370031001

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

نشانی ما

مقدس اردبیلی، بین کیهان و پسیان، ساختمان اکیاس، طبقه هفتم جنوبی واحد 34

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

تلفن تماس

021-22431789
021-26801457

دکتر مونا کشکولی متخصص دندانپزشکی

نشانی ما

مقدس اردبیلی، بین کیهان و پسیان، ساختمان اکیاس، واحد 34

خشکی دهان

مقدمه

خشکی دهان وضعیتی است که با کمبود تولید بزاق مشخص می شود که منجر به احساس خشکی در دهان می شود که اغلب ناراحت کننده است. علاوه بر ناراحتی خشکی دهان، می تواند خطر التهاب لثه، پوسیدگی دندان و عفونت دهان را نیز افزایش دهد. هدف این مقاله بررسی علل خشکی دهان و بررسی گزینه های مختلف درمانی است. در این مقاله قصد داریم به این موضوع و همچنین علل و درمان آن بپردازیم.این مقاله توسط دکتر مونا کشکولی، بهترین دندانپزشک در تهران، نوشته شده و سعی می‌کند تا به طور جامع و کامل به این موضوع پرداخته و راه‌حل‌هایی برای پیشگیری از آن را ارائه دهد.

خشکی دهان چیست؟

بزاق برای سلامت دهان و دندان بسیار مهم است. دهان ما را مرطوب و تمیز می کند، به هضم غذا کمک می کند و باکتری ها و قارچ های دهان را کنترل می کند. وقتی تولید بزاق کافی نباشد، دهان خشک می شود.

علائم آن می تواند از احساس چسبندگی یا خشکی در دهان تا مشکلات صحبت کردن متغیر باشد، زیرا ممکن است احساس شود زبان به سقف دهان چسبیده است. خشکی مزمن دهان می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی سلامت باشد.

لینک مرتبط: ایمپلنت دندان تهران  

علل خشکی دهان

خشکی دهان می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد:

  • داروها: برخی داروها، از جمله آنتی هیستامین ها، ضد احتقان ها و برخی از داروهای ضد افسردگی می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث خشکی شوند.
  • شرایط پزشکی: شرایطی مانند سندرم شوگرن، بیماری آلزایمر و سکته مغزی می تواند منجر به خشکی شود.
  • کم آبی: مصرف ناکافی آب نیز می تواند منجر به خشکی شود
  • عوامل سبک زندگی: عاداتی مانند تنفس دهانی و مصرف دخانیات نیز می تواند در خشکی دهان نقش داشته باشد.

مدیریت خشکی دهان

درمان خشکی در درجه اول به علت اصلی بستگی دارد. اما بطور کلی می‌توان موارد زیر را به عنوان مهمترین گزینه‌ها برای درمان مورد بررسی قرار داد:

  • تنظیم دارو: اگر علت آن دارو باشد، دندانپزشک ممکن است دوز را تنظیم کند یا شما را به داروی دیگری تغییر دهد.
  • جایگزین های بزاق: جایگزین های بزاق بدون نسخه یا محصولات بزاق مصنوعی می توانند بزاق طبیعی را تقلید کنند تا دهان را مرطوب کرده و با علائم خشکی دهان مقابله کنند.
  • داروهای تجویزی: در موارد شدید، ممکن است داروهایی برای افزایش تولید بزاق تجویز شود.

تعیین وقت مشاوره

خشکی دهان و سلامت دندان

بزاق نقش مهمی در حفظ سلامت دندان دارد. به هضم غذا کمک می کند، جویدن و بلعیدن را امکان پذیر می کند و به عنوان یک پاک کننده طبیعی دهان عمل می کند. بدون بزاق، پوسیدگی دندان و بیماری لثه بیشتر است

اگر خشکی دهان دارید، باید در حفظ عادات بهداشتی دهان و دندان دقت بیشتری داشته باشید. این شامل مسواک زدن حداقل دو بار در روز، ترجیحاً بعد از هر وعده غذایی و قبل از خواب، و بازدید از دندانپزشک برای معاینه و تمیز کردن حداقل دو بار در سال است.
هرچند این موضوع می تواند یک وضعیت ناراحت کننده باشد، اغلب با درمان مناسب و شیوه های مراقبت از خود قابل کنترل است. اگر خشکی مداوم را تجربه می کنید، مهم است که با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی برای تعیین علت زمینه ای و درمان مناسب مشورت کنید. معاینات منظم دندانپزشکی نیز برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری لثه که می تواند در اثر خشکی دهان ایجاد شود ضروری است.

​درمان های طبیعی برای خشکی دهان

چندین درمان طبیعی و تغییر شیوه زندگی وجود دارد که می‌تواند به مدیریت خشکی دهان کمک کند:

  1. هیدراته بمانید:  هیدراته یعنی رساندن آب کافی به سلول‌های بدن. نوشیدن مقدار زیادی آب در طول روز می تواند به کاهش علائم کمک کند. یک بطری آب در دسترس داشته باشید تا به طور منظم جرعه جرعه بنوشید
  2. جویدن یا مکیدن: جویدن آدامس بدون قند یا مکیدن آب نبات های بدون قند می تواند تولید بزاق را تحریک کند.
  3. تغییر شیوه زندگی: اجتناب از الکل، کافئین، و تنباکو. این مواد می توانند خشکی را تشدید کنند. همچنین حفظ یک روال بهداشت دهان و دندان از جمله مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن مفید است.
  4. مرطوب کننده: استفاده از مرطوب کننده مخصوصاً در شب می تواند رطوبت بیشتری به محیط شما اضافه کند و به تسکین علائم خشکی دهان کمک کند.
  5. لیمو: آب لیمو می تواند تولید بزاق را تحریک کرده و علائم خشکی دهان را تسکین دهد. می توانید آب نصف لیموترش و مقداری عسل را به یک لیوان آب اضافه کنید و در طول روز میل کنید
  6. داروهای گیاهی: برخی گیاهان مانند جینسینگ برای افزایش رطوبت در دهان مفید هستند.
  7. قرص پاپایا: پاپائین، آنزیم موجود در میوه پاپایا، به هضم پروتئین ها و تحریک بزاق کمک می کند. مصرف قرص پاپایا به طور بالقوه می تواند به مدیریت خشکی کمک کند
  8. بهداشت دهان و دندان: مسواک زدن دندان ها بعد از هر وعده غذایی و قبل از خواب، و استفاده از شستشوی فلوراید، می تواند به جلوگیری از پوسیدگی دندان که می تواند ناشی از  آن باشد کمک کند.
  9. از مصرف برخی داروها اجتناب کنید: برخی از داروها می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث خشکی شوند. اگر مشکوک هستید که داروی شما باعث خشکی دهان می شود، با پزشک خود در مورد تعویض احتمالی داروها یا تنظیم دوز خود مشورت کنید.
  10. دهانشویه: دهانشویه های بدون نسخه وجود دارند که به طور خاص برای کمک به مدیریت خشکی دهان طراحی شده اند. آنها با تقلید برخی از خواص بزاق برای کمک به مرطوب کردن دهان کار می کنند.
  11. محدود کردن مصرف غذاهای شور و تند: این نوع غذاها می توانند علائم را بدتر کنند. سعی کنید از غذاهایی که تولید بزاق را تحریک می کنند، مانند مرکبات و غذاهای ترش، در رژیم غذایی خود بگنجانید.
  12. از تنفس دهانی خودداری کنید: تنفس از طریق دهان می تواند باعث خشک شدن آن شود. اگر به دلیل گرفتگی بینی یا شرایطی مانند آپنه خواب دچار تنفس دهانی هستید، درمان مشکل زمینه ای می تواند کمک کننده باشد.
  13. معاینه منظم دندانپزشکی: معاینات منظم دندان می تواند به پیشگیری از مشکلات سلامت دهان و دندان که ممکن است علائم خشکی دهان مانند بیماری لثه و پوسیدگی دندان را بدتر کند، کمک کند.
  14. آلوئه ورا: آلوئه ورا به دلیل خاصیت تسکین دهنده و مرطوب کنندگی خود شناخته شده است. نوشیدن آب آلوئه ورا یا شستشوی دهان با ژل آلوئه ورا ممکن است به تسکین و آبرسانی دهان شما کمک کند.
  15. روغن نارگیل: چرخاندن روغن نارگیل در اطراف دهان (فرآیندی که به عنوان روغن کشی شناخته می شود) می تواند به مرطوب شدن دهان کمک کند و مشخص شده است که باکتری ها و پلاک ها را کاهش می دهد.
  16. زنجبیل: زنجبیل اغلب برای تحریک تولید بزاق و رفع خشکی دهان استفاده می شود. می توانید یک تکه زنجبیل تازه بجوید یا آب دم کرده زنجبیل بنوشید تا از فواید آن بهره مند شوید.

به یاد داشته باشید که قبل از امتحان هر گونه راه حل جدید، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید، به خصوص اگر در حال حاضر دارو مصرف می کنید. برای مشاوره رایگان با دکتر مونا کشکولی بهترین دندانپزشک زیبایی در تهران کافی است با مطب تماس بگیرید و قرار ملاقات تعیین کنید.

اطلاعات دیگر: هزینه لمینت دندان

5/5 - (2 امتیاز)
فهرست مطالب

مشاوره رایگان و رزرو وقت

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سایر مقالات پزشکی
برای تعیین وقت و مشاوره شما با ما در ارتباط باشید…